4

SERIA KSIĄŻECZEK- „OBRAZKI DLA MALUCHÓW”

DSC_0234

Powoli wracamy do naszej domowo-szkolnej rutyny. Idzie trochę opornie gdyż pogoda nam tego nie ułatwia. Chętniej ostatnio zawijam się w koc wieczorami i czytam książkę niż siedzę na komputerze i piszę. Chyba dopadło mnie przesilenie letnio-jesienne. Wierzę, że szybko minie i wrócę do publikowania kolejnych postów bo głowa aż pęka od nadmiaru pomysłów. Tylko jak je wszystkie zrealizować??? Znowu dochodzę do wniosku, że doba jest za krótka.
Continue Reading

2

STRONY Z PRZEPISAMI WEGE- ZDROWE ŻYWIENIE

DSC_0255

Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić kilkoma miejscami w sieci gdzie często zaglądam, podpatruję i czasem coś upichcę.
Jeżeli znacie jeszcze inne „zielone” i „bezmięsne” miejsca podzielcie się w komentarzach a chętnie dopiszę do listy.

1. http://www.jadlonomia.com/
2. http://zielenina.blogspot.co.uk/
3. http://zdrowozakrecona.blogspot.co.uk/
4. http://miejscyroslinozercy.blogspot.co.uk/
5. http://www.mniumniu.com/
6. http://wegannerd.blogspot.co.uk/
7. http://www.vegeszamanka.pl/
8 http://vega-vege.blogspot.co.uk/
9. http://sojaturobie.blogspot.co.uk/
10. http://szpinakowawrozka.blogspot.co.uk/

Życzę Wam smacznego!

0

PASZTET Z SOCZEWICY, KASZY JAGLANEJ I MARCHEWKI

DSC_0183

Dzisiaj chciałabym Wam polecić wegański pasztet.
Wyszedł przepyszny i wcale ale to wcale się nie rozwala.
Przepis pochodzi ze strony:
http://naturalnakuchnia.blogspot.co.uk/

Pasztet soczewicowo – jaglano – marchewkowy

Składniki na 1 keksówkę:
  • 200g (szklanka) czerwonej soczewicy
  • 100g (pół szklanki) kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 2 spore marchewki
  • mały korzeń pietruszki (opcjonalnie)
  • 1 łyżka otrębów gryczanych (można użyć innych lub pominąć)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: 1 łyżka słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, po 1 łyżeczce curry, mielonej kolendry, majeranku i tymianku, szczypta pieprzu, płaska łyżeczka soli (można dodać więcej w zależności od preferowanego poziomu słoności)

Wykonanie:
Czerwoną soczewicę ugotować wg. przepisu na opakowaniu (każda wymaga innego czasu gotowania, moja potrzebowała ok. 10 minut, można ją lekko rozgotować, a ewentualny nadmiar wody odlać). Kaszę jaglaną także ugotować, wcześniej dokładnie ją wypłukać pod wodą, żeby nie była gorzka (ja moją gotowałam w ok. 250ml wody przez ok. 10 minut, a używam z firmy Kupiec). 
Cebulę pokroić w drobną kostkę, a marchewkę i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim warzywa do wstępnego zmięknięcia (przez ok. 10 – 15minut), w razie potrzeby dolać trochę wody. Pod koniec smażenia dodać wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać, po czym zawartość patelni połączyć z ugotowaną wcześniej kaszą i soczewicą, dodać otręby gryczane i wszystko zblendować na jednolitą masę (nie musi być idealnie gładka, ważne żeby składniki dobrze się połączyły). W razie potrzeby doprawić do smaku.
Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej otrzymaną masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 40 – 45 minut, po czym wystudzić, a najlepiej na noc włożyć do lodówki (nie polecam wyjmować gorącego pasztetu z formy b :P).